OI EΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ποικιλίες από τις ελιές της Κρήτης
Κορωνέικη ή Ψιλολιά
Αποτελεί τη πιο διάσημη ποικιλία ελιάς παραγωγής λαδιού εκλεκτής ποιότητας καταλαμβάνοντας το 60% της ελληνικής παραγωγής. Έχει μικρό μέγεθος και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Θεωρείτε πολύ παραγωγική ποικιλία, ανθεκτική στις ξηροθερμικές συνθήκες και η περιεκτικότητα της σε λάδι φθάνει το 27%. Το δέντρο της χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Χονδρολιά ή Θρουμπολιά
Καλλιεργείται εκτεταμένα στην Ελλάδα για την παραγωγή λαδιού και επιτραπέζιων ελιών. Το δένδρο φθάνει σε ύψος τα 5 έως 10 μέτρα και η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει το 28%. Ο καρπός της χονδρολιάς κατά τη διαδικασία ωρίμανσης επάνω στο δέντρο χάνει μέρος της υγρασίας του και της ελευρωπαΐνης, ουσία που είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση της ελιάς. Είναι ποικιλία απαιτητική σε υγρασία και θρεπτικά στοιχεία και και κατά ξηρές περιόδους δεν καρποφορεί.
Τσουνάτη ή Μουρατολιά
Η ποικιλία αυτή ανθίζει από το τέλος του Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου και ο καρπός της ωριμάζει από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες παράγει καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Ο καρπός της έχει μεσαία περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο κοντά στο 25% και απαιτεί καλό έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες.